7/24 İletişim

+90 533 761 52 60Avrupa Yakasında Paintball oynamanın ayrıcalığını siz de yaşayın.

Paintball Nedir - Tarihi

NEDEN PAİNTBALL?



Paintball ülkemizde özellikle son yıllarda gerek verdiği zevk ile gerekse arkadaş çevremizle daha da kaynaşıp grup çalışmasını ön plana çıkarması nedeniyle ilgi odağı olmuştur. Paintball her ne kadar kabataslak baktığımızda bir eğlence gibi görünse de ortak hareket etme, grup bireyleri ile ortak karar verme paydasında ve oyun esnasındaki taktiksel düşünceler ile diğer eğlence aktivitelerinden sıyrılmaktadır. Özellikle iş alanında ortak hareket etme mecburiyetinde olan bireylerin bu aktivitede yer aldıktan sonra farklı dinleme ve kendi fikirleriyle sentezleme konusunda bir adım öne çıktığı dikkat çekmektedir. Aynı zamanda günlük hayatın koşuşturması içinde birbirimizle yeterince yakınlaşamadığımız şu günlerde paintball, insan ilişkilerinin daha da ileri gitmesinde bize bir kapı açmaktadır. Bu aktivite sizlere oyun esnasında verilen görevlerin ve sorumlulukların ne derece üstesinden gelebildiğinizi de gösteren farklı bir yoldur. Ayrıca sizlere aileniz ya da yakınlarınızla birlikte bir şeyler yapmanın mutluluğunu sonuna kadar hissettiecek ve zamanın nasıl geçtiğini farkında bile olmayacaksınız. 7/24 hizmetimizle eğlenmek isteyen herkesi oyun alanlarımıza bekliyoruz..

Paintball Silahları - Tabancaları

Paintball'da öncelikli olarak kullanılan araç gereçlerden biri boya toplarını atmak için kullanılan paintball tabancaları. İlk zamanlarda hayvan ve ağaç işaretlemek için kullanılan bu paintball silahlarına'işaretleyici' de deniliyor. Daha önceleri elle kurulan tabancalar kullanılırken zamanla yarı otomatik tüfekler kullanılmaya başlandı. Yaygın olarak kullanılan pek çok işaretleyicinin topları itiş gücü, içerdiği CO2 gazının sağladığı yüksek basıncına [yaklaşık 800-850 psi (pound/inç2)] bağlı. Bu işaretleyiciler arasında 30 saniye 100 boya topu atan modeller dahi bulunuyor. Paintball işaretleyicileri boya toplarını parçalanmadan 91 m/s hızla gitmesini sağlayacak şekilde ateşleyebiliyor. Topların, yüksek hızlara ulaşsa da, oyuncuya çarptığında can yakmadan parçalanması gerekiyor. Bunu yapabilmek için boya toplarında sıkı ama elastik yapılı jelatın malzemeler kullanılıyor. Jelatın malzemeler, boyar maddeleri çoğunlukla ilaç endüstrisinde katıların ve sıvıların kaplandığı – kapsülleme yöntemi kullanılarak çevreliyor. Jelatin malzeme genellikle kolojen liflerden yapılıyor .Bu liflerin kolay şekilde almasını sağlamak ve dayanıklılığını arttırmak için plastikleştirici ekleniyor.Jelatın-plastikleştirici arasındaki oranda iyi ayarlanmalı, çünkü önemli olan bu topların sadece hedefe ulaştıklarında parçalanabilmesi. Ancak teknik olarak suda çözünmeyen bu malzemeler suda etkilenir, bundan dolayı şekilleri bozulur ve istenilen performansı göstermezler. Bu nedenle boya toplarının kuru kalması önmelidir.

Paintball'da kullanılan Boya Karışımları Suda Nasıl Çözünür?

Su yapısındaki hidrojen ve oksijenin elektronegatiflikleri farklı olduğu için polar bir moleküldür. Elektronegatiflilik bir moleküldeki atomların elektronları etkileme gücü olarak değerlendirilebilir .Oksijen hidrojenden daha elektronegatiftir; bu nedenle hidrojendeki elektronların bir kısmını kendine çeker ve kısmen negatif yüklenir, hidrojen ise kısmen pozitif yüklenir. Su molekülünün şekli (kırık çubuk) simetrik olmadığı için bu yükler birbirini dengeleyemez. Polar moleküller diğer polar molekülleri etkiler. Bu etkileşim sayesinde moleküller arasında bağ oluşur ve polar moleküller suda çözünebilir. Boya madde karışımındaki PEG ve boyalar da polar olduğu için suda çözünürler. Bununla birlikte PEG 'deki oksijen atomlarında bağ yapmamış iki elektron çifti bulunur. Bu elektronlar su molekülündeki kısmen yüklenmiş hidrojen atomlarını etkiler ve bu iki atom arasında hidrojen bağı oluşur. Bu da boya karışımının suda çözünmesinde rol oynar.

Farklı ölçülerde olabilen paintball topları çoğunlukla 1,7 cm çapında üretiliyor. Renkleri de tahmin edeceğiniz gibi çok çeşitli. Ayrıca floresan gibi karanlık ortamda parlak görünen toplar da var.

Peki biraz da bu topların içinde kullanılan boyalardan bahsedelim. Ağaç veya hayvan işaretlemek için kullanılan ilk boyalar suda çözünmüyordu. Fakat 1980'lerde ortalarında paintball artık yavaş yavaş oyun halini alınca suda çözünen boyalar kullanılmaya başlandı .Bu boyaların sağladığı kolay temizlenme avantajı sayesinde oyunun popülaritesi iyice arttı. Paintball 'da kullanılan boyar maddelere sadece boya demek doğru olmaz. Çünkü bu boyar maddeler polietilen glikol (PEG), gıda boyası, koruyucular ve birkaç katkı maddesi daha içerir. Bunlar arasında en çok kullanılan PEG; tatsız, renksiz ve karışımın kıvamını artıran haylı viskoz (akmaya karşı dirençli) bir maddedir. PEG suda çözünür fakat boya topunda kullanılan jelatinle tepkimeye girmez. Ticari ürün oldukları için içerikleri tam açıklanmmayan bu boyar madde karışımları biyolojik olarak parçalanır ve böylece çevreye zarar vermezler.

Paintball artık pek çok şehirde açılan özel sahalarda oynanabiliyor. Paintball'u sadece oyun olarak değil de bir spor dalı olarak görenler Türkiye Painball Federasyonu'nun eğitim ve etkinliklerini takip ederek ülkemizde yeni gelişen bu spor dalında yerlerini alabilir.

Paintball Sıkça Sorulan Sorular


Soru: Kondisyonum yeterli olur mu?
Her sporda olduğu gibi paintball sporunda da elbette kondisyon avantaj sağlar fakat oyunun galibini her zaman takım ruhu ve zeka belirler. Sadece fizik gücü olan bir takımın iyi organize olmuş ve birbirini kollayan bir takım karşısında hiç şansı yoktur.

Soru: Bayanlar da rahatlıkla paintball oynayabilir mi?
Evet. Paintball, dünyada ligleri bayan-erkek olarak ayrılmayan tek karma spordur ve profesyonel takımlar Avrupa ve Amerika'da çok başarılı sonuçlar almaktadırlar.

Soru: Boya üzerimden çıkar mı?
Boya toplarının bıraktığı izler herhangi bir yüzeyden sadece silerek, kıyafetlerden ise bir hafta içerisinde yıkandığı sürece rahatlıkla çıkmaktadır. Ayrıca paintball oynarken özel tulum giyeceğiniz için kıyafetleriniz zarar görmeyecektir.

Soru: Boya zararlı mı?
Boya toplarının içerisinde gıda boyası vardır ve tamamen zararsızdır. Toksin içermez ve açık havada üç haftada içerisinde tamamen yok olur.

Soru: Yaş sınırı var mı?
Painball'da alt yaş sınırı genelde 18'dir fakat üst yaş sınırı yoktur. Sağlık durumu elveren herkes paintball oynayabilir. Ayrıca ailesinin izni ile daha küçük yaşlardan paintball oynamaya başlayanlar da vardır.

Soru: Paintball oynamak için eğitim almam gerekli mi?
Hayır, oyunu oynamak için kapsamlı bir eğitim almanıza gerek yok. Sadece oyundan önce size anlatılan oyun kurallarına ve güvenlik kurallarına uygun davranmanız yeterlidir. Ayrıca unutmayın paintball'daki en değerli kural Fair Play'dir.

Soru: Bir kere vurulunca oyun bitiyor mu?
Hayır, oyun 15-30 dakika birçok senaryodan oluşur ve bir sonraki senaryoya tekrar dahil olursunuz. Ayrıca bazı oyun senaryolarında vurulsanız bile takım arkadaşlarınız tarafından kurtarılıp oyuna devam edebilirsiniz.

Soru: Yanımda ne getirmem gerekiyor?
Paintball oynamak için yanınızda oyun sırasında rahat edebileceğiniz bir ayakkabı ve yedek kıyafet getirmeniz yeterlidir.

PAİNTBALL SİLAHI ÖZELLİKLERİ

Silah Orijinal Amerikan malıdır.

  • • Namlu boyu 8 inç.
  • • Silaha takıldığında namlu boyu 5 inç.
  • • Namlunun istenildiğinde değişebilir olması.
  • • Silahin yarı otomatik olması.
  • • Silah CO2 ile çalışır.
  • • Silah 4 ons, 7 ons, 9 ons ve 12 ons'luk CO2 tüpü ile çalışması.
  • • Tüpün bağlantı haznesinden silahı çalıştıran mekanizmaya bağlantısı çelik kaplama boru ile bağlanması.
  • • CO2 tüpü takıldığı anda silahın otomatik olarak çalışır duruma geçmesi.
  • • Tetik emniyetinin bulunması.
  • • Kolayca sökülüp takılır olması.
  • • 68 Kalibrelik boya topu atması.
  • • Boya topu mermi haznesi istenilen sayı adedine göre değişebilir.50, 100, 150, 200
  • • Silahın hafif olması, tek elle kullanımı kolaylaştırması.(Orijinal ağırlık 730 gr)
  • • Silahın parçaları alüminyum, fiber katkılı plastik ve paslanmaz çelikten oluştuğundan,hafifliğin yani sıra çürümeğe ve aşınmaya karşı dayanıklı olması.
  • • Tabanca etkili menzili 40 metredir.Silahın CO2 ile çalışması boya topunu hedefe daha süratli ve isabetli gitmesini sağlar.


PAİNTBALL TARİHİ


1980'li yılların başında ticari kimliği ile National Survival Games şirketinin sahibi Bob Gurnsey; oyun için özel olarak tasarlanmış 'splatmaster' silahını piyasaya sürdü. O yıllarda oyuncuların vahşi doğada hayatta kalma becerilerine insanlara kimliklerini değiştirme yetisi sağlayan sert bir oyundu. Oyunun temel malzemeleri ise pusula ve haritalardı .Kurallar ise oldukça basitti; "her oyuncu kendi başının çaresine bakar ve yanlız bir takım hayatta kalır!" Fırlatılan boya kapsülleri, temas anında patlamakta ve 'işaretlenen' oyuncu elenmektedir.

Paintball bir tür satranç gibidir satrançtaki strateji burada da kullanılmaktadır. Elimizdeki teknolojiyi son noktasına kadar kullanıp insan zekasıyla birleştirerek gerçek bir heyecan fırtınası oluşturmak belkide bu sporun en önemli özelliğidir. Dünyada hızla yayılan bu oyun meraklılarını halen ilk günkü gibi cezbetmektedir.

Amerika Başkanı olmak üzere tüm dünyada şu anda paintball ile ilgili kuruluşların sayısı yüzlerle ifade edilebilir. Bu kuruluşların arasında paintball oyun alanları, malzeme satıcıları, takımlar ve hatta ulusal ve uluslararası Paintball Federasyonları bulunmaktadır. Uluslararası turnuvalar sayesinde oyunculara ülkelerini temsil etme fırsatı sağlanmaktadır.P aintball oynanan ülkelerin sadece birkaçı şunlardır; ABD, İngiltere, Fransa, Kanada, Almanya, Tayland, İrlanda, Japonya Avusturalya, Brezilya , Norveç, Güney Afrika , Çekoslavakya, İtalya, Arjantin, Yeni Zellanda, Arjantin, Panama...

Paintball'da tüm oyuncunun yüzünde, kırılmaz camlı özel bir maske ve elinde ise özel, gazlı silahları bulunmaktadır. Bu silahlar gerçek silahları andırmakla birlikte patladığında boyayan kapsüller atmaktadır. Kapsüller görünüm olarak misket büyüklüğündedir. Bu boyalar nişasta ve tuz karışımı plastik benzeri bir malzeme ile kaplıdır, doğa dostudur ve çevreyi kirletmeden kendiliğinden kısa bir süre içerisinde yok olur. Kapsülün içindeki boya tamamen doğal gıda boyasıdır. Ayrıca giysilerin üzerinden ıslak bir bezle dahi kolayca çıkartılabilir.

Sadece ABD'de oyun alanlarının sayısı yüzlerle ifade edilmektedir, düzenli olarak aylık çıkan 6 adet Paintball dergisi vardır ve onlarca farklı firma çeşit çeşit paintball silahları ve aksesuarları üretmektedir. Bu aksesuarlar boya saçan el bombalarından, mayınlara; duman bombalarından, boya fırlatan bubi tuzaklarına kadar geniş bir yelpaze içermektedir.

Oyunun temel kuralı boyanan yani vurulan oyuncu oyundan elenir. Oyunun amacı ise verilen seneryoyu uygulamaktır. Her takım kendine göre bir senaryo hazırlayabilir yani belli bir senaryoya bağlı kalmak gerekmez. Amaç bazen karşı takımın tüm oyuncularını elemek, rehineyi kurtarmak, bir bölgeyi korumak ve ele geçirilmesini engellemek, bir kaçağı diğer takımdan önce yakalamak, bir kişiyi güvende bir şekilde önceden belirlenen hedefe ulaştırmak, takım kaptanını vurmakdır..

Maskeler: Bu oyunda silahlardan sonra en gerekli şey malzemelerdir. Çünkü boyanın nereye ne zaman geleceği hiç belli olmaz. Birçok turnuvada oyun alanında maske çıkartmak diskalifiye nedeni sayılır. Birçok kişi ilk denemelerinde gözlüğü maskeye tercih ederler fakat bu çok yanlış bir seçimdir. Gözlük sadece gözü korurken maskeler istisnasız olarak burnu ve ağzı da korumaktadır. Korudukları alanlar farklılaştıkça maske tipleri de ayrılmaktadır. Bazı maskelerin koruduğu alan sadece minimum ile sınırlı kalırken; birçoğu yanakları, kulakları ve alnı korumaktadır.

Maskelerin camlarında kullanılan malzeme poli karbonat'tır. Kırılmaz gözlük camları, halk arasındaki adıyla 'organik cam'd iye bilinen bu malzeme kesin güvenlik sağlamaktadır.'Lens' olarak adlandırılan maske camları da zaman içinde kendi aralarında 2 tipe ayrılmışlardır. Single ve thermal lens. Lenslerde buğulanma sorunu her hava şartında görülmektedir. Bunun içinde bir çözüm getirilmiştir. Bunların başında Termal lens kullanmak veya anti-fog spray olarak anılan buğulanma önleyici özel spreyleri lensin iç yüzüne sıkmaktır. Ayrıca bir başka ilginç fakat etkili uygulama ise 'fan' yöntemidir. Belirli maskelere uyumlu olarak üretilmiş küçük ve sessiz hava motorları maskenin alınlık kısmına takılmakta ve içeriye sürekli taze hava vererek iç ve dış ortam arasındaki dengeyi korumaktadır. Bunlara ek olarak eldiven, boyunluk (ince ve kalın), dizlik, mermilik şarjör gibi malzemelerde vardır.

Boya kapsülleri, Tectical FX Boya Kapsülü (2000 adet) Marbellizer Boya kapsülü (2000 adet)

Victory Boya Kapsülü (2500 adet), Victory Boya Kapsülü (yazlık tip-2500 adet) şeklinde çeşitlenmiştir.

Güvenlik ağları: Ülkemizde daha kullanılmamakla beraber özellikle izleyicilerin boya ile temasından korunmasını sağlamak amacıyla kullanılır.

Hız Ölçet(Cronograph): Silahtan çıkan boya kapsülünün hızını ölçmeye yarayan elektronik alettir. Oyuncuların güvenliği için belirlenmiş olan Uluslar arası standart (yaklaşık olarak) saniyede 100 metre yani 300 fps, 100m/s'dir. Oyun başlamadan önce oyuncular silahlarını sırayla kronografa dayayarak ateş ederler; bu sırada alet kapsülün hızını ölçer. Türkiye'deki bütün alanlarda bulunmaktadır.

AKSESUARLAR


Boya El Bombaları (Granades) : Plastik bir tüpün içine basınçlı boya konması ve her iki ucun bir pim ile tutturulması ile yapılır. Pimin çekilerek el bombasının hedefe doğru atılmasıyla kapak çıkar ve yaklaşık 5 m çapında bir alan boyanır.

Mayın : DM-8 tipi kara mayınından esinlenerek yapılmış olan RLM-10B/Boya Mayını, 2 ounce'luk boya tüpüne sahiptir .Tetikleme mekanizması DM-8 ile aynıdır. Dikey Basınçla tetiklenir. Yaklaşık 3 metre yarı çapında etkilidir. Yeniden doldurulabilme özelliği vardır.Ü reticisinin sloganı: "Umarım havlu getirmişsinizdir!"

Havan : Bir başka ilginç ve yeni painball silahı ise Havan'dır. M1A-TOC modeli havanın kalibresi 62 mm'dir. CO2 ile çalışan havanın atış kapasitesi dakikada 4 atıştır. Namlu boyu 40 inch (yaklaşık 1 metre), toplam uzunluğu ise 45.5 inch (yaklaşık 1.15m) olan havan, 20 kg ağırlığındadır. 3 kişilik bir ekip tarafından kullanılır. Mermi kovanı mukavva benzeri bir malzemeden,yapılmıştır. Menzili metre'dir.Mermi düştükten sonra 2m yarı çapında bir alanı boyar.

DİĞER


APC-Zırhlı Personel Taşıyıcı :

Armoured Personnel Carrier-APC'ler, ordu eskisi gerçek zırhlı taşıyıcılardır. Genellikle üzerlerine uzun numlulu ve büyük kalibreli bir paintball silahı yerleştirilerek modifiye edilirler. Değişik tipleri vardır.

Hellhound : SSTippmann Pneumatics Co. tarafından üretilmiş özel bir araçtır .Tamamen paintball için dizayn edilmiştir. Ön tarafında 10 namlulu Gattling tipi saniyede 50 atış yapabilen yüksek hızlı özel silahı ve 6.000 kapsüllük mermi kutusu (loader), arkada Grenade Launcher.

Özel Paintball saha kurulumu için hemen bize ulaşın.